Smutná zpráva z oddílu

Smutná zpráva z oddílu

V závěru měsíce listopadu 2021 zastihla nýřanské házenkáře a jejich příznivce další smutná zpráva.

Jarda_F_04

Do házenkářského nebe odešel dlouholetý útočník ligového celku Jaroslav Fornous, jeden z plejády borců, kteří v roce 1968 vybojovali postup do I.ligy, kde oddíl působí nepřetržitě dodnes. Již od svých začátků v nýřanském dresu, kde prošel všemi věkovými kategoriemi, dokazoval zhodnotit svůj talent a postupně se vypracoval svými výkony ve výraznou osobnost kolektivu a stal se dlouholetou a spolehlivou oporou útočných řad.

Hráč, který svoji sportovní kariéru nastartoval v útlém dětství nejprve ve fotbalovém kolektivu místního klubu a krátce po obnovení činnosti házenkářského oddílu rozšířil jeho řady, což se později ukázalo jako prozíravé rozhodnutí.

Od začátku házenkářské kariéry se totiž začal projevovat jeho nesporný talent pro tento sport a jeho výkonnostní růst nabral radikálně stoupající tendenci. Jeho výkony v mládežnických kolektivech neušly pozornosti trenérů mužstva mužů, kde se objevil ještě v době, kdy nesplňoval věkový limit pro zařazení do vyšší věkové kategorie. Postupně získával zkušenosti v krajském přeboru, aby zakrátko okusil atmosféru druhé ligy a v roce 1968 byl přímým účastníkem epochálního postupu do nejvyšší soutěže-I.ligy, což byl zásadní  impuls i pro všechny příznivce sportu  ,čímž si házená v Nýřanech získala  nesmírnou popularitu

Paradoxně si ale prvoligový debut odbyl až v příbramské Dukle, kam byl převelen po necelém půlroce z Dukly Jince a stal se hráčem základního kádru mužstva, které v roce 1969 a 1970 získalo titul Přeborníka republiky. I v tomto případě se dokázal úspěšně prosadit  v silné konkurenci  vybraných hráčů z celé republiky a jeho výkonnost  se opět posunula do vyšších  kvalitativních hodnot.

Po návratu do civilu pak plnohodnotně zúročil získané zkušenosti a přispěl k tomu, že nýřanský celek si začal budovat výsostné postavení v ligové soutěži. Společně se svými spoluhráči Petrem Tauschem a Milou Lávičkou vytvořil legendární útočnou formaci, která se po celou dobu existence prezentovala propracovanou kombinační hrou, kde právě on hrál zásadní roli díky svému přehledu a technickým schopnostem i kolektivnímu pojetí, které mu rozhodně nikdy nechybělo. Nikdy nepatřil k excelentním střelcům, ale mnoho brankářů dokázal potrápit technickým zakončením, nebo úspěšnou střelbou trestných hodů. Vrcholem jeho hráčské kariéry byla nejen několikanásobná nominace do výběru Čech pro reprezentační utkání Čechy-Morava, ale také především, po zásluze udělený, titul Mistra sportu

Po skončení hráčské kariéry se začal věnovat výchově mladých generací, kdy zvláště v kategorii žáků a později dorostenců oddílu dokázal připravit své svěřence tak, že se pravidelně účastnili republikových soutěží a nikdy se nevraceli do Nýřan bez medailí. Posledním trenérským počinem pak bylo jeho působení u „B“ družstva mužů, které si vedlo několik sezón úspěšně v krajském přeboru.

Jeho osobní přínos pro nýřanskou házenou tak zůstane nesmazatelný

Jardo díky za všechno a nikdy nezapomeneme.

Výbor oddílu národní házené – TJ DIOSS Nýřany